2022.03.24 ATMOSFÄR, DRINKAR & MAT HYLLAS AV KROGKOMMISSIONEN

Krogkommissionen från Dagens Nyheter har besökt Spesso och recenserat besöket. De hyllar inte bara det uppenbara som utsikten utan även atmosfären, akustiken, drinkarna samt den rustika maten och köksmästare Desirée Jaks. 

Det är inte bara vi som drömmer oss bort ovan takåsarna på Spesso, även DNs Krogkommissionen inleder sin artikel med att beskriva känslan av att vara någon annanstans och att atmosfären inger en positiv grundkänsla. Den lila fuskpälsklädda hovmästarpulpeten, som är svår att missa, går inte heller Krogkommissionen förbi. De beskriver lokalens ljudnivå som “behagligt pratbar”, trots både musik och folk samt att restaurangen rymmer 75 gäster. 

De inleder middagen med Spesso Martini och Spesso Spritz som de tycker höjer humöret. När det kommer till maten hyllar de förrätterna rå mälargös, Pilgrimsmussla med oscietrakaviar samt rödbetstartaren som de kallar “fullträff”. Varmrätterna beskrivs som “hits”. Den bakade skreitorsk kallas närmast perfekt, hummerraviolin “gör skäl för namnet” och vildsvinsragun beskrivs som “ en rolig, vällagad och ovanlig rätt på våra breddgrader.” Även dessertlistan får glänsa och beskrivs som påhittig och färgglad där det italienska och nordiska blandas på ett elegant sätt. Övergripande beskrivs matupplevelsen med orden “rustik, italiensk matlagning som gjorts med eget hjärta och estetiskt sinne.”

Krogkommissionen skriver att trots att det råder personalbrist i restaurangbranschen har Spesso klarat av att hitta en personalstyrka som kan sitt yrke. De vänder även blicken mot kökschef Desirée Jaks och skriver att hon är “kock med den äran.” och fortsätter “Hon är ung, men inte oerfaren, utan prisbelönt och kommer närmast från Agrikultur, med erkänt höga ambitioner (Gulddrakenominerad 2017) – därifrån bär hon med sig ett råvarutänk med tonvikt på det hållbara.” De lyfter även det faktum att restaurangchef och dryckesansvariga är kvinnor under medelåldern.

Recensionen avslutas med att “man får valuta för pengarna” samt att men får “en känsla av att vara någon annanstans”.