2022.01.19 DETTA DRICKER VÅRA EXPERTER HELST FÖR ATT FIRA VINETS DAG

Lördagen den 22 januari är det Vinets dag och vi har frågat några vinexperter som utgörs av våra sommelierer, restaurangchefer och vinansvariga vad de helst dricker för att fira denna dag, häng med!

Vinets dag ska lyfta Sveriges vinkultur

Vinets dag är ett initiativ av Svenska Vinakademien för att lyfta Sveriges vinkultur, inte för att dricka mer utan med en uppmuntran om att dricka bättre. Vi har frågat våra sommelierer och vinexperter vilket vin de helst skulle välja för att fira vinets dag med. Kanske får du något tips och hittar något nytt att prova?

JANNI BERNDT DAHL, HEAD SOMMELIER, SPESSO

“Eftersom jag är torsk på vita Bourgogneviner firar jag gärna vinets dag med just det. Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes, helt klart ett både gott och prisvärt vin!"

SARA GUDMUNDSSON, RESTAURANGCHEF, SURFERS

“Vinets dag firar jag med en ny favorit; Domaine Franco Chinois. Ett kinesiskt fylligt rödvin från 2013. Jag ska se över möjligheten att ta in det på restaurangen, för detta måste alla testa!"

FILIP EDLUND, VINANSVARIG, NOUR

“Arinto dos Açores Sur Lies från Azores Wine Company! Vinrankorna växer på vulkanön Pico i flera hundra år gamla "currais", unikt positionerade väldigt nära havet vilket i sin tur leder till att de kontinuerligt får stänk av bräckt havsvatten. Ett mycket trevligt exotiskt vin
med härlig syra och mineralitet!”

ELIN KNUTAS, SOMMELIER, BERNS ASIATISKA

“Får jag bara dricka ett vin den dagen så blir det Charles Heidsieck ”Coteaux Champenlois Ambonnay Rouge”. En toppen pinot noir från Champagne!“

AMANDAH AYLA, SOMMELIER, L'AVVENTURA

“Vinets dag, min födelsedag, skålar jag helst in med ett glas Krug 2008. Sen dela en flaska Aldo Conterno Bussiador 2016 med mina vänner. 12-13 grader, i stora kupor. Det drömmer jag om just nu…”

CLARA AGNÉ, RESTAURANGCHEF, GRIFFINS' STEAKHOUSE

“Jag firar Vinets dag tillsammans med favoriten Francoise et Antoine Jobard Bourgogne Rouge 2019. Len, rund och lätt med en syra som balanserar. Gott till allt, året runt!”

HAMPUS HÖGSTRÖM, HEAD SOMMELIER, BANK HOTEL

“Givetvis ska vinets dag firas! Och det firas bäst med champagne i glaset. Det kan knappast bli mer festligt än så!”

TINA JOHANSSON, HEAD SOMMELIER, EKSTEDT

“Jag väljer Azores Wine Company ‘Arinto dos Azores sur lies’ 2019. Det är ett friskt vitt vin från ett av mina mest spännande vinland just nu, Portugal, närmare bestämt den lilla havsön Pico långt ute bland havsvindarna i Atlanten.”

Lewis Morton, Sommelier och Restaurangchef, Tyge & Sessil

“Jag börjar dagen med svenska bubblor från Särtshöga Vingård. Deras PetNat gjord av Solaris-druvor för att vara exakt. Den är superuppfriskande och bra med ostron som har toppats med inlagd fläder!”