2024.01.17 ARKITEKTUR & KONST GUIDEN

Konst och arkitektur är ett intresse som många delar. När du besöker oss kan du skåda en hel del olika unika konstverk. Vi har samlat ihop mer information om några av våra verksamheters arkitektur och konst.

BANK HOTEL

Byggnaden som Bank Hotel huserar stod klar 1910 som den forna banken Södra Sverige BAB. Bank Hotel bibehåller än idag en hel del originaldetaljer. De stora bronsdörrarna med oktagonen från Södra Sverige BAB och som vi än idag kan återse i Handelsbankens välkända logotyp. Vid entren kan även steninfattningar med ugglan (den vise) och ekorren (den sparsamme) skådas, där Ugglan är symbolen i Bank Hotels logotyp och ett lekande element i hotellet.

FREYJA

På takvåningen Freyja pryds fönsterkarmarna i stora baren av bland annat en av världens främsta glaskonstnärer, Fredrik Nielsen. Han har jobbat med internationella utställningar och uppdrag från stora modehus som Loewe och Missoni och allt skapas från hans hytta i Årstaberg. Där, bland glödande ugnar (1140°) och spraymålade väggar skapade han sina unika verk som i vissa fall tog över ett halvår att skapa, men som nu står stolt hos Freyja.

SPESSO

På Malmskillnadsgatan 38 finner ni den smakfulla takvåningen och restaurangen Spesso. Interiören på Spesso består till stor del av specialsnickerier och detaljer i rena former. Inredningsarkitekt och möbeldesigner Jonathan Söderblom är han som tagit har tagit fram Spessos möbler med syfte att framhäva vår takvånings arkitektoniska konstruktion och karaktär. Inspirationen kommer från italiensk design med inslag från 1960-talet.

AVALON

Designhotellet Avalon huserar en stor konstkollektion, och verket ni ser här är av Jens Fänge och kallas Tempel. När Jens Fänge gjorde sin debut i mitten av 1990-talet, presenterade han ett måleri som förankrades i en surrealistisk bildvärld. Denna värld innehöll ofta referenser till populärkultur och popkonst. 
Verket på Avalon representerar snarare hans nya oevure, där han under 2000-talet utvecklats från en strikt målerisk approach till att arbeta med assemblage. Detta innebär en tredimensionell collageteknik där han använder textil, färg, trä och objekt för att skapa interventioner i tavlan. Han skapar motivtapeter som kan liknas vid muralmålningar och dessa fungerar som kulisser där målningar och ibland även hittade föremål placeras ut, som ni ser i verket Tempel.

GRIFFINS'

På Griffins’ Steakhouse kan du njuta av god mat i en komfortabel och unik stol.
Wingback är inspirerad av 1600-talets vingfåtöljer och utvecklades för Shoreditch House Members Club. Med svepande kurvor och ljudskyddande vingar integreras den som en skulptur i olika utrymmen precis som på några utvalda bord på Griffins’.

BERNS

Berns anrika arkitektur från 1863 med mytomspunna kristallkronor och en byggnad som är kulturmärkt och i originalskick. Röda Rummet som är August Strindbergs rum där han hämtade inspiration till sin roman med samma namn. Den gamla terrassen som idag heter Katthavet som har fått namnet uppkallat efter sig från gamla Nybroviken, när det var sankmark där det ryktades om att gatukatter slängdes ned.

CHEZ JOLIE

Välkommen hem till Jolie där inredningen leker med klassiska franska träpaneler på väggarna, vita dukar på bordet och speglar på väggarna. Här möter moderna möbler tillsammans med ljuskronor designade av Kelly Wearstler, en traditionell fransk lantlig meny.

HILLENBERG

I matsalen på Hillenberg sitter ett flertal lampor som nästan har blivit en statement detalj. Lamporna är handgjorda av konstnären Margareta Holgersdotter.

BONNIE’S

Restaurang Bonnie’s befinner sig i den anrika bankhallen på Bank Hotel, under det sex meter höga glastaket. Här befinner sig en rad olika konstverk, där den stora mörka målningen över ett av de större borden är tavlan Olfactory av Joshua Nathanson år 2018.

RÖDA HUSET

På Sergels Torg finns ett rött hus, i huset ligger Hampus Thunholms bar Röda Huset. Inredningen på Röda Huset speglar både omgivningen och naturen. Golvet är av marmor och terrazzo och är lagt i ett gatstensmönster som återkopplar till staden utanför, och taket är en invertering av fontänens vattenspegling.