2023.10.19 CHAMPAGNETIPS FRÅN SOMMELIER

Oavsett om det är champagnens dag eller inte finns alltid en god anledning att dricka Champagne. Du kan fira med ett glas på många av våra barer och restauranger. Vi frågade några av våra sommelier om deras bästa tips.

TINA JOHANSSON PÅ EKSTEDT

Jacquesson Dizy Terres Rouges 2013
“På Ekstedt firar vi med en av mina favoritproducenter som gör unika champagner. Den här är gjord på 100% Pinot Noir vilket ger en fylligare stil av champagne med större fruktsmak som fungerar perfekt till vår smakrika mat från elden.”

HAMPUS HÖGSTRÖM PÅ BONNIE’S

NV Tarlant Zero
“Alltid trevligt att bubbla lite! Jag kommer korka upp en flaska NV Tarlant Zero. Den spenderar drygt 5 år på jästfällningen innan champagne grimman fästs på flaskhalsen, vilket skapar en väldigt härlig mognad redan när den släpps till försäljning. Det är en väldigt fin balans mellan frukt, syra och mognad trots att inget socker är tillsatt. Jag tycker att denna champagne är en riktig ’’bang for the buck’’.”

SEBASTIAN REICHBAUER PÅ TYGE & SESSIL

Vouette Sorbée Textures 2018
“På Tyge & Sessil kommer vi att poppa lite hantverksmässigt och naturligt bubblande från household namnet Vouette Sorbée. Deras Textures 2018 är guld på flaska och dricks bra nu som om 5 år!”

ELLEN FRANZÉN PÅ FREYJA

Blanc de Blancs Grand Cru 2014
“På Freyja firar vi med Blanc de Blancs Grand Cru 2014 från Bonnair. En krispig, komplex champagne gjord på 100% chardonnay som är en perfekt start på kvällen, gärna ihop med våra bovetechips med stenbitsrom!”


CALLE STUBORN PÅ SVARTA HÄSTEN SCHACK & VIN

Jacquesson 740 DT
“En av mina favoriter just nu är Jacquesson 740 DT eller om jag är på gott humör en Jacques Selosse VO.“

BJÖRN VASSEUR, CHEZ JOLIE

Vouette & Sorbée, 2008, fidèle - magnum
Jag brinner för småodlare och för champagne i magnum, den här är även av årgång 2008 som var ett otroligt år. Den här är från södra Champagne, Côte de Bars från. Det området är historiskt sett inte av hög rang men som på senare år har flera producenter därifrån bevisat sig vara av hög kvalitet. Av alla hundratals flaskor som vi erbjuder hade detta varit mitt solklara val. Jag anser även att champagne är en jättebra matdryck som man lätt kanske inte tänker annars. Om en magnum av denna känns lite för tungt så har vi även härliga val på glas, bland annat alltid en blanc de blanc.

JANNI BERNDT DAHL PÅ SPESSO

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut NV
“För mig är champagne för alla tillfällen men jag är just nu inne i en period där jag uppskattar Blanc de Blancs (100% Chardonnay) väldigt mycket. Öppnar helst NV Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut - en frisk champagne med fin mineralitet och toner av vit persika, citrus, brioche och en otrolig elegans. Älskar verkligen den här typen av champagne till många av våra rätter på menyn också, gott!”

EMMA GUDMUNDSSON PÅ L’AVVENTURA

Comtes 2008
“På champagnens dag dricker jag en Comtes 2008, en torr champagne på 100%  Chardonnay. Hittar den gör du också på L'Avventura!”

NIKLAS LÖFGREN PÅ GRIFFINS’ STEAKHOUSE

Rätt glas till champagne
Flute - Det traditionella höga champagneglaset. Elegant och håller bubblorna vid liv länge men tillåter inte alltid de finaste vinerna att glänsa i doft och smak då det inte tillåter så mycket luft att komma ner till vinet.

Coupe - Lägre glas som liknar ett litet cocktailglas. Bland det vackraste att hålla i vid ett champagnemingel men inte det bästa för varken bubblor, smak eller doft.

Vitvinsglas - Vanliga små vitvinslag kan vara perfekta för fin champagne. De håller bubblorna vid liv men ger också möjlighet för syre att komma i kontakt med vinet som då kan öppna sig och ge mer smak och doft. På Griffins´ serverar vi alltid vår champagne i höga vitvinsglas för bästa smak och doft.