2023.04.27 DE KOMMER DRIVA DICKSONSKA PALATSET I GÖTEBORG

Ät julbord under kristallkronorna i en praktfull 1800-talssal. Ta en drink under orangeriets smäckra glastak eller en kopp kaffe på innergården utanför den gamla stallbyggnaden. Nu är det klart vilka som ska driva verksamheten i Dicksonska Palatset intill Avenyn när dörrarna öppnas upp för besökare nästa år.  

“Det är en etablerad aktör som både har erfarenhet av att bedriva verksamhet i liknande hus och har spännande visioner för utvecklingen”, säger Anette Persson, affärsutvecklare på Higab.  

I dagarna har Higab skrivit avtal med aktörer inom Stureplansgruppen som ska driva restaurang-, fest- och eventverksamhet i det nyrenoverade Dicksonska Palatset. Stureplansgruppen står bland annat tillsammans med Gustav Trägårdh bakom nyöppnade Gurras i Västra Nordstan som snabbt etablerat sig som en populär innerstadsrestaurang, vilket är en kontrast till de välbevarade paradvåningarna i Oscar Dicksons bygge från 1862.

  “Dicksonska Palatset har många likheter med Berns Salonger och Gamla Riksarkivet som vi driver i Stockholm. Vi är väldigt tacksamma för möjligheten att utveckla verksamhet i en av Sveriges vackraste fastigheter”, säger Vimal Kovac, vd på Stureplansgruppen.

  Öppnar efter sommaren 2024 Upprustningen av Dicksonska Palatset inleddes 2022 och omfattar bland annat renovering av fasader, fönster och tak. De ursprungliga glaspartierna och glastaket på orangeriet mot Södra Vägen återskapas och de välbevarade paradvåningarna renoveras varsamt av konservatorer. Även innergården och trädgården ses över för att ge möjlighet till uteservering, bland annat kommer ett tidstypiskt gjutjärnsstaket att sättas upp. Nästa vår är det färdigt och efter sommaren 2024 ska palatset stå redo för besökare.  

“Vi har haft dialog med flera intressenter men det är många pusselbitar som ska stämma – att bedriva verksamhet på en sådan här plats kräver både erfarenhet, tyngd och framför allt ett genuint intresse för huset och miljön. Vi ville ha in en aktör med kreativa idéer som tillför något nytt samtidigt som all verksamhet måste bedrivas med respekt för husets egna karaktär och förutsättningar. Det är viktigt att det känns rätt för båda parter”, säger Anette Persson. 

Överraskningar utlovas Planen för huset är restaurang, barer, möten och event. Men historien kommer att vara närvarande på flera sätt berättar Vimal Kovac. 

“Vi tror att det finns ett stort intresse hos göteborgarna och andra som besöker staden för Dicksonska Palatsets historia. Vi kommer därför genomföra visningar och även på andra sätt låta historien finnas närvarande. Vi vill behålla känslan i huset men samtidigt sänka trösklarna så att palatset blir en självklar destination.” 

På entrévåningen blir det förutom restaurang två barer i det återskapade orangeriet och det som från början var familjen Dicksons bibliotek. På paradvåningen på plan två blir det plats för större möten, event och säsongsbundna erbjudanden som julbord. I källarvåningen öppnar även en vinbar och ett lite mer udda inslag i form av en schackklubb.  ”Vi vill inte bara bjuda på det förväntade. Besökarna kan se fram emot fler överraskningar när vi öppnar Dicksonska Palatset”, säger Vimal Kovac.