2023.10.20 DESIRÉE JAKS - ÅRETS KOCK 2023!

Idag gick finalen av Årets Kock 2023 av stapeln där Desirée Jaks från Spesso plockade hem den prestigefyllda titeln. Årets kock, även kallat SM i professionell matlagning, arrangeras varje år där Sveriges främsta kockar gör upp om segern. 

De tävlande fick 4 deluppgifter där de skulle servera 4 olika rätter à 6 tallrikar. Den första finaluppgiften var att laga en kall rätt på hummer. Desirées serverade en Hummerklo med krondillsglaze, tomatvatten, selleri samt skummig hummeremulsion. Finaluppgift två involverade även den hummer men denna gång var det en varm rätt som efterfrågades. Till denna uppgift tillagade hon confiterad hummer med smörad hummersås smaksatt med chili, kryddig morotskräm, pumpa och citrus. Tredje uppgiften kallas “koka soppa på en spik” eller “man tager vad man haver” och går ut på att laga en varm rätt gjord på svenska råvaror för max 300 kr. Här serverade Desirée grillad kejsarhatt, karamelliserad grädde, hösttryffel och svampbuljong. Den sista finaluppgiften var att tillaga en valfri huvudrätt på sadel från rensarv. Rätten skulle serveras varm och var tvungen att innehålla rödbeta, renblod och rentunga. Den sista rätten som Desirée bjöd på var pepprig sadel från rensarv och salceson på ren med blod samt tunga från ren. Enisrökt och inkokt rödbeta. Grillat spett med rentunga och svamp. Skysås smaksatt med svartavinbär samt kryddigt kålblad.

Desirée stod stadigt i den intensiva konkurrensen och visade ett enastående ledarskap i köket. I kvartsfinalen var Desirée redan överlägsen de andra tävlande och tog en självklar plats i finalen. Kvartsfinalen bestod av två delmoment där hon först serverade en rätt bestående av fågelägg med alger och strandväxt, sedan en rätt med makrill och sparris.

I ett citat till Årets Kock har Desirée sagt “Jag vill få möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart längs med hela kedjan och få branschen mer attraktiv för nya generationer.”

Desirée arbetar idag som kreativt ansvarig på Spesso. Hon är även en del av Kocklandslaget där OS 2024 står i sikte. Tidigare har Desirée varit med i Stockholm Culinary Team 2016 som vann OS i Tyskland. Mellan 2017-2018 var hon medlem i Juniorkocklandslaget och tävlade i VM 2018 och Nordic Young Chef 2018, vilket hon även vann.

Stort, stort grattis Desirée till vinsten!