2022.09.27 HAMPUS THUNHOLMS RÖDA HUSET TAR PLATS 78 I THE WORLD’S 50 BEST BARS LISTA 51 - 100

I november 2021 öppnade öppnade Hampus Thunholm, rankad som 60:e bästa bartendern enligt Bar World 100 samt tvåfaldig vinnare av Sveriges Bästa Bartender, upp sin restaurang och cocktailbar Röda Huset. Nu, inte ens ett år efter öppning, rankas Röda Huset som världens 78:e bästa bar. 

Idag släpptes nyheten att Hampus Thunholms Röda Huset prisas med plats 78 i The World’s 50 Best Bars, lista 51-100. The World’s 50 Best Bar släpper två listor varje år där de först rankar världens 51-100 bästa barer och sedan 1-50. Inspirationen bakom Röda Huset kommer från skandinaviska traditioner och att presentera dem på nutida moderna sätt. Alla Röda Husets råvaror är hållbara och kommer från Sverige, förutom en del av spriten.

Hampus har tidigare blivit prisad för sitt arbete och det var endast en tidsfråga innan Röda Huset skulle bli detsamma. Hampus prisades i juni med att komma på plats 60 i Bar World 100. Bar World 100 är en lista av Drinks International där världens mest inflytelserika bartenders rankas. Hampus är den första svensken,verksam i Sverige, som tar en plats på listan. Röda Husets entré på listan är en av de snabbaste någonsin. Vi träffade Hampus på Röda Huset för att höra mer om vinsten och Röda Huset. 

Stort grattis Hampus! Berätta, hur känns det? 

Tack! Det känns fantastiskt! När jag startade Röda Huset lovade jag mig själv att om jag inte kommer med på listan inom 3 år ska jag lägga av. Att vi nu kom på plats 78 på väldigt kort tid är en sann dröm. 

Har det varit ett mål att komma med på The World’s 50 Best Bars listan? 

Absolut! Jag minns när jag var 14 år gammal och satt hemma i mitt pojkrum i Hudiksvall och hörde om The World’s 50 Best Bar listan, och ända sedan den dagen har jag drömt om att platsa på listan. 

Det sägs att det pratas mycket om Röda Huset globalt, berätta mer om det. 

Ja det är superroligt. Röda Huset har verkligen blivit en snackis internationellt. Det är väldigt roligt och lite galet att höra om oss från New York och andra delar av världen. 

Vad särskiljer Röda Husets Cocktails från andra? 

Vi tror extremt mycket på att hålla det litet och enligt vårt koncept. Du kan aldrig jämföra Röda Husets drinkar med några andra. Vi serverar inga klassiker utan har skapat en helt egen och unik cocktaillista. 

Vad gör Röda Huset unikt? 

Våra gäster förstår inte hur unikt Röda Huset är förrän  de har besökt oss. Ett besök hos oss är en upplevelse. Lokalen och atmosfären är unik och det känns som du befinner dig i New York. Även sättet vi arbetar på, det ser enkelt ut för våra gäster men egentligen är det massor av timmars förberedelse och prepp varje dag.  

Vad har ni haft för er och framför er? 

Vi kommer fortsätta att sträva efter att bli bäst och satsa mer på att visa upp vår underbara mat. Sedan har vi en hel del gästspel och seminarium detta år. Vi kommer delta på Cocktail Spirits i Paris, Rom Barshow, New Orleans Tales of the Cocktail och Bar Convent Brooklyn för att nämna några. Under London Cocktail Week kommer vi ta över baren Seed Library i Shoreditch i två dagar. I början av januari har vi även en USA turné.

Hur lång tid tycker du det ska ta från att en gäst beställer en cocktail tills att gästen får den serverad?  

Vanliga barer brukar säga 11 minuter. Vi på Röda Huset säger max 3 minuter. Jag testade att blanda ihop hela vår drinklista förra veckan och det tog 5 minuter för alla 16 drinkar. Jag kan utmana alla barer i hela Stockholm på vem som gör det snabbast.  

Vem ser du upp till? 

Fortfarande så har Magnus Nilsson från Fäviken haft en stor inverkan på mig. Sättet han ser på råvaror och skapande. Men även hur jordnära och respektfull han är som person. Sedan har han även ett väldigt bra kritiskt öga att luta sig mot. Självklart även Monica Berg och Moe Aljaff. 

Sist men inte minst, vad är målet nu? 

Att bli 1: a såklart. Vi har mycket mer att visa. Målet för detta år är att klättra minst 10 platser.