We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.
Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest välkända kockar och med sin eldteknik har han satt sin prägel på den svenska gastronomin. Han har nyligen tagit plats i juryn för Sveriges Mästerkock och fortsätter samtidigt att driva några av Stockholms mest uppskattade restauranger. Med sin stjärnkrog, Ekstedt, klassiska restaurangen Hillenberg och vinbaren Tyge & Sessil – samtliga i samarbete med Stureplansgruppen – visar han sin bredd och passion för både hantverk och gästupplevelse.
Vad var det som lockade dig att ta plats i juryn för Sveriges Mästerkock?
Jag har alltid velat ha det jobbet, jag har frågat efter det i 5-6 år. Ända sedan jag fick frågan om Kockarnas Kamp - då svarade jag nej men gärna jury i Sveriges Mästerkock.
Jag har en lång erfarenhet av mina 25 år i restaurang. Så jag hoppas att jag tack vare den kan se vem som har talang.
Det som är utmanande är att jag ska bedöma “amatörer” som lagar mat. Det finns andra saker som jag måste förhålla mig till då, i jämförelse med när jag har gjort det tidigare med professionella kockar.
Jag kollar efter om de är mångsidiga i sin matlagning.
Ja, det var verkligen flera saker som jag blev inspirerad av och som jag kommer att ta med mig. Den fyllda pastan till exempel som var väldigt stor i slutet av 90-talet. Nu känns det som att den yngre generationen tycker att det är aktuellt igen, de hann inte bli trötta på den under 90-talet. Jag tycker i överlag att det är inspirerande att jobba med yngre människor.
Det är mycket möjligt, ja!
Jag tar en sak i taget, sen har jag väldigt bra kollegor och en förstående familj.
En stark trend kommer att bli de asiatiska köken, då menar jag inte de som har varit här länge, Thailand, Kina och Japan.
Varmt, snabbt och mycket umami.
Julbordssäsongen är ju snart här!
Sveriges Mästerkock hade premiär söndagen den 24 augusti, missa inte att knappa in på TV4 klockan 20.00 varje söndag.
Foto: Nina Holma/TV4