NIKLAS EKSTEDT KLIVER IN I JURYN FÖR SVERIGES MÄSTERKOCK | Stureplansgruppen.se

2025.08.26 NIKLAS EKSTEDT KLIVER IN I JURYN FÖR SVERIGES MÄSTERKOCK

Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest välkända kockar och med sin eldteknik har han satt sin prägel på den svenska gastronomin. Han har nyligen tagit plats i juryn för Sveriges Mästerkock och fortsätter samtidigt att driva några av Stockholms mest uppskattade restauranger. Med sin stjärnkrog, Ekstedt, klassiska restaurangen Hillenberg och vinbaren Tyge & Sessil – samtliga i samarbete med Stureplansgruppen – visar han sin bredd och passion för både hantverk och gästupplevelse.

Vad var det som lockade dig att ta plats i juryn för Sveriges Mästerkock?

Jag har alltid velat ha det jobbet, jag har frågat efter det i 5-6 år. Ända sedan jag fick frågan om Kockarnas Kamp - då svarade jag nej men gärna jury i Sveriges Mästerkock.

Hur ser du på din roll i juryn, vad hoppas du kunna bidra med till deltagarna?

Jag har en lång erfarenhet av mina 25 år i restaurang. Så jag hoppas att jag tack vare den kan se vem som har talang.

Du är van att medverka i TV men det här är ett nytt format på hemmaplan, vad har varit mest utmanande under resan med Sveriges Mästerkock?

Det som är utmanande är att jag ska bedöma “amatörer” som lagar mat. Det finns andra saker som jag måste förhålla mig till då, i jämförelse med när jag har gjort det tidigare med professionella kockar.

Finns det något särskilt du letar efter hos en blivande mästerkock?

Jag kollar efter om de är mångsidiga i sin matlagning.

Har du tagit med dig någon inspiration till dina krogar från tävlingen, eller kommer du att göra?

Ja, det var verkligen flera saker som jag blev inspirerad av och som jag kommer att ta med mig. Den fyllda pastan till exempel som var väldigt stor i slutet av 90-talet. Nu känns det som att den yngre generationen tycker att det är aktuellt igen, de hann inte bli trötta på den under 90-talet. Jag tycker i överlag att det är inspirerande att jobba med yngre människor.

Betyder det att vi kommer att hitta någon av deltagarna på dina verksamheter sen?

Det är mycket möjligt, ja! 

Hur balanserar du mellan tv-inspelningar, restaurangdrift och kreativt skapande i köket?

Jag tar en sak i taget, sen har jag väldigt bra kollegor och en förstående familj.

Vilka trender eller förändringar ser du komma i restaurangvärlden de närmaste åren?

En stark trend kommer att bli de asiatiska köken, då menar jag inte de som har varit här länge, Thailand, Kina och Japan.

Om du fick beskriva din matfilosofi med tre ord – vilka skulle det vara?

Varmt, snabbt och mycket umami.

Vad händer i höst?

Julbordssäsongen är ju snart här!

Sveriges Mästerkock hade premiär söndagen den 24 augusti, missa inte att knappa in på TV4 klockan 20.00 varje söndag.