2022.07.07 NOUR TILLDELAS STJÄRNA OCH EKSTEDT BEHÅLLER SIN I GUIDE MICHELIN

Igår delades de nordiska Michelinstjärnorna ut på en gala i Stavanger i Norge. Det stod då klart att Restaurang Nour tilldelas sin första stjärna i prestigefyllda Guide Michelin. Restaurang Ekstedt får även behålla sin Michelinstjärna i Guide Michelin 2022. 

Guide Michelin var i år sparsamma med sina stjärnor. Totalt delades 11 nya stjärnor ut i Norden, där Sverige fick tre av dem. En restaurang i Rydöbruk och två i Stockholm, varav Nour är en. Tanken bakom Sayan Isakssons restaurang Nour är att erbjuda en hållbar smakupplevelse med ett konstnärligt uttryck. Med ena foten i det nordiska köket och andra i japanska serverar Nour en gastronomisk smakexplosion, samtidigt som gästen får uppleva en hemma-hos-känsla. En viktig utgångspunkt för restaurangen är hållbar matlagning, därav har dem valt att arbeta med råvaror från Norden.

”Vi är överlyckliga. Hela upplevelsen kändes som en saga, att först åka igenom vackra Norge och sedan att få ta emot stjärnan. Jag har haft turen att få ta emot Michelinstjärnor tidigare, men det är lika underbart varje gång. Vi har fått sånt fint mottagande av kollegor från hela Norden, alla är så positiva.” säger Sayan Isaksson. 

Sayan Isaksson är en OS-belönad kock och stjärnkrögare. Han har under sin karriär drivit flera framgångsrika krogar i Stockholm, där två av dem uppnått Michelinstjärnor och en blivit utnämnd till Nordens bästa restaurang av Whiteguide. Restaurang Esperanto grundade Sayan 2005 och 2007 tilldelades restaurangen deras Michelinstjärna. Under hans tid på Esperanto arbetade han med Nours nuvarande köksmästare Olle Broström.

”Det känns fantastiskt kul och ärofyllt, extremt stolt över hela teamet på Restaurang Nour!” säger Olle Broström, köksmästare. 

På galan framfördes det även att restaurang Ekstedt får behålla sin stjärna i Guide Michelin 2022. Ekstedt tilldelades deras Michelinstjärna 2013 och har sedan dess gjort ett fantastiskt jobb och fått behålla den år efter år. Ekstedt drivs av stjärnkrögaren och programledaren Niklas Ekstedt. Med en meny tillagad över öppen eld som är baserad på säsong levererar Ekstedt både en smakupplevelse samt ett fantastiskt uppträdande. 

Du kan nu njuta av mat tilldelad Michelinstjärnor på två utav Stureplansgruppens restauranger, Nour och Ekstedt. Nour med smaker där Norden och Japan möts och Ekstedt där menyn är baserad efter säsong och all mat är tillagad över öppen eld.