2024.06.18 THE MAP

Tillsammans med Absolut Vodka har flera av våra barer tagit fram sin tolkning av den klassiska cocktailen Cosmopolitan. De olika versionerna går att upptäcka genom Absolut Vodkas The Map. Tetto, Hillenberg, Laroy, Chez Jolie, Griffins’ Steakhouse, Berns Asiatiska, L’Avventura, Coquetel Social och Avalon har tagit fram varsin unik Cosmopolitan-tolkning. Smaka dig igenom våra olika tolkningar på Cosmopolitan och se till att rösta på kartan. 

Cosmopolitan, eller "cosmo" som den ofta kallas, är en härlig cocktail med cointreau, vodka, tranbärsjuice och limejuice. Den tillhör sour-familjen och har en lite mystisk bakgrund. Vissa spårar dess rötter ända tillbaka till 1920-talet, men de flesta är överens om att det recept vi känner till idag skapades av olika bartendrar i USA på 1980-talet. Drinkens popularitet sköt i höjden på 1990-talet tack vare Carrie Bradshaw i "Sex and the City". Och när Madonna sippade på en Cosmo på Rainbow Room 1996, blev den ännu mer ikonisk. Kombinationen av TV-glamour och kändisglans gjorde Cosmopolitan till en oumbärlig stjärna i barvärlden.

Rhubarb / Cosmo

Hillenberg, skapad av Oliver Mångs
4 cl Absolut Original
2 cl Rabarber Verjus 
1 cl Syrat äpple 
2 cl Tranbärs cordial
Toppa med några droppar Verbenaolja


Blanda allt i shaker, skaka och sila upp i schysst glas med isboll.

Kaffir Lime & Cranberry [Cosmopolitan]

Berns Asiatiska, skapad av Emma Egerskog
Absolut Citron
Homare Yuzy
Kaffir lime
Cranberry
Black currant
Citrus


Blanda alla ingredienser i ett rörglas, rör om med is och sila i ett rocksglas, serveras med en stor iskub och Kaffirblad.

COSMO ON TOP

Griffins’ Steakhouse, skapad av Pontus Fernstedt
Basen: Absolut Original vodka & Mousserat vin
Skummet: Absolut Citron, Triple Sec, Limejuice & Tranbärsjuice. (Socker, Äggvita)


Grunden är en elegant och klassisk brunchdrink, inspirerad av "Sex and the City": Absolut Original Vodka med bubbel. På toppen kommer en hel Cosmopolitan i form av skum, och allt avslutas med en touch av apelsinpuder.

Mlle. Cosmo

Chez Jolie, skapad av Diego Pommier
40ml Absolut Elyx
15ml Yuzy triple sec
25ml Super lime juice
25ml Rhubarb/cranberry/tonka juice


Blanda allt i en shaker, skaka med is och sila i ett kylt cocktailglas. Servera med en citron zest.