FRIDA, GURRAS OCH SSÄM

Vi klev in i nyligen fyllda ettåriga Gurras för att träffa köksmästare Frida. Under besöket fick vi veta allt om Gurras och hemligheten bakom en av deras mest omtalade rätter. Frida berättade även om hur en perfekt helg för henne ser ut samt hennes go-to rätt. Häng med!

Hej Frida, Vad roligt att få umgås med dig på Gurras. Berätta gärna mer om dig och din tjänst.

Hej! Roligt att ni är här och hälsar på från storstan!  Jag fyller snart 30 år och har jobbat som kock i många år. Nu är jag köksmästare på Gurras och jag älskar mitt jobb och mina kollegor. Det bästa med detta yrke är att få vara kreativ i vardagen, att få skapa något nytt och gott med underbara människor samt att få nya utmaningar hela tiden och aldrig bli slutlärd gör denna branschen så rolig och svår att sluta. Det viktigaste för mig är att man trivs och har roligt på vägen. Teamplayer med andra ord!  När jag inte jobbar tillbringar jag så mycket tid som möjligt med min familj.

Vad är hemligheten bakom er urgoda Friterade havskräfta ”Ssäm”?

Våran havskräfta heter *Ssäm* vilket betyder att den ligger i ett salladsblad. Ja, vad är hemligheten egentligen? Jo, det som jag alltid säger är att om man har rätt råvaror och rätt mindset så kan man skapa magi. Färska havskräftor som vi skalar och panerar samt friterar från rått gör att köttet bli perfekt tillagat, med en rostad kräft-emulsion med Gochugaru och nori, samt picklad grön tomat som ligger i sushi su. Där kommer salt, krispighet, hetta, syrligt, sött och umami så in i h*lvete. Det händer så mycket i munnen och gästerna älskar den att jag tror den aldrig kommer försvinna från menyn. Mycket.. eller rättare sagt rätt hantverk krävs för att få en perfekt rätt!

Vilken rätt tycker du är bäst på Gurras? Vad får vi inte missa?

Väldigt svår fråga. Men jag rekommenderar aftonens ’’plus-meny’’, då får man smaka på det mesta från våra favoriter. Ostronen är to die for. Några favoriter är även våran Postgatan roll med lardo och friterad rosmarin samt kräftan Ssäm. Karaage kyckling tröttnar jag aldrig på - krispig, saftig och stark. Samt våran hälleflundra som vi grillar hel på ben och sedan ligger och vilar en stund i brynt smör, mums! Men just nu så får ni inte missa våran ’’apple pie- macaron’’. Söt macaron med smak av kardemumma, fylld med stekta äpplen och vaniljkräm, samt en syrlig mynta och äpple sorbet till för att fräscha upp den. Många fyrverkerier i munnen!  

Gurras firade nyligen ett år, grattis, och du har varit med från start. Berätta gärna lite om vad som utvecklats under detta år och vad vi kan förvänta oss framöver?

Jag har varit med från början, allt började med att jag kom till en tom lokal med Gustav Trägårdh som ville att jag skulle jobba med honom, det var en självklarhet då vi jobbat med varandra innan. Vi satt hemma hos honom och skissade kök. Sjukt svårt att placera ut vart allt ska vara och föreställa sig hur en service ska se ut och fungera på ett tomt papper. Men herregud så bra det blev. Mycket och hårt arbete krävs för rätt placering, struktur och teambuilding. Rätt team övervinner allt. Vi kommer fortsätta laga stans godaste käk! 

Vilken är din favoritråvara?

Ägg och potatis, om jag får säga två.

Hur ser en ledig perfekt helg ut?

Att få tillbringa den med min dotter och sedan med mina vänner och antingen gå ut och käka eller laga mat hemma med nära och kära. Älskar även att vara ute i naturen och speciellt att laga mat ute i naturen.

Vilken är din go-to rätt?

Enkel omelett med smör, sallad och ost till. Annars blir det rätt mycket bollo och pasta, alltid en favorit. Det är viktigt att alltid ha parmesan och olivolja hemma! 

Favoritmusik?

Hiphop men också väldigt blandat.

This or that
Picklade grönsaker eller “råa” grönsaker?

Råa, svårt val.

Ostron “Japan” eller Bakat ostron?

Japan alla dagar i veckan.

Kött eller fisk?

Kött, Gris.