I veckans Small Talk träffar vi Janni, vår chefssommelier på nya takrestaurangen Spesso. Vi får bland annat höra om arbete som sommelier, Spesso och minnen. Glatt va?! Häng med.
Hej Janni,
Vad härligt att vi får låna dig för en kort pratstund! För de som inte känner dig, vem är du? Jag är chefssommelier och dryckesansvarig på Spesso och kommer senast från Gaston vinbar, med ett litet avbrott för mammaledighet till vår nu 1,5 år gamla dotter. Jag sitter som vice ordförande i svenska sommelierföreningen, kanske inom kort ordförande (det vet vi i slutet av februari). Jag är även en före detta tävlingssommelier som bytte bana och idag är en av de huvudansvariga för Svenska Mästerskapen i sommelieri. Där gör jag momenten för tävlingen med stadig hjälp av andra proffs.
Hur och när insåg du att sommelier var yrket för dig? Vad är det bästa med ditt jobb? Jag började jobba inom restaurang tidigt och mitt första sommarjobb som fjortonåring var på en av nordens största glassrestauranger. Redan där förstod jag att jag ville jobba med service, men det var inte förrän jag började på Monrads i Djursholm och inspirerades av sommeliern som jag faktiskt började intressera mig för smaker. Han var duktig och jag sög åt mig som en svamp. Jag bestämde mig för att på sikt bli bättre än honom. Jag tror att det var tävlingsinstinkten i mig som uppenbarade sig redan där. Vid den här tiden hade jag redan studerat 4,5 år på universitet till gymnasielärare men kände att det var nu eller aldrig om jag skulle byta bana. Jag lade helt enkelt sista terminen med examensarbetet på hyllan och bestämde mig för att bli sommelier istället.
Det bästa med mig jobb är helt klart att jag får jobba med min största hobby, men också att jag får möjligheten att utveckla både mina kollegor och gäster. Det finns egentligen inget mer upplyftande än en gäst som fått med sig ny kunskap på vägen.
Berätta om öppningen av Spesso! Hur tar ni gästens restaurangupplevelse till oväntade höjder? Öppningen har varit helt fantastisk! Vi öppnar inte i de bästa av tider men vi har verkligen lyckats vända det till att Spesso har blivit en annan värld för våra gäster. Som att man flyr verkligheten en stund och får möjligheten till att uppleva fantastisk mat, service, musik, dryck och UTSIKT. Helheten är verkligen härlig och det finns en röd tråd genom hela upplevelsen.
Vilken är din favorit på menyn just nu? Och vad dricker vi till? Min favorit är helt klart hummerraviolin. Att äta den tillsammans med en fatad Chardonnay är en helt slående kombination. Jag själv dricker helst Meursault i de flesta lägen men till just denna rätt skulle jag dricka en Puligny-Montrachet eller en Oregon Chardonnay faktiskt.
Har du någon extra minnesvärd mat- eller restaurangupplevelse att dela med dig av Jag tycker att de flesta restaurangupplevelserna är extra minnesvärda när dem delas med personer som ligger en varmt om hjärtat. Men just i dessa tider uppskattar jag en söndag på Rolfs kök eller så enkelt som våra klassiska tacosöndagar med en bättre flaska vin.