We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.
Vi träffade Gamla Riksarkivets köksmästare Jesper, även kallad för julbordsgeneralen. Jesper berättar om julbordssäsongen och vad som händer på Gamla Riksarkivet när det inte är julbord. Om han får välja en kändis att laga mat till blir det Zlatan. Häng med när vi får veta mer!
Jag är 43 år och har jobbat i restaurangbranschen i 23 år. Har sambo och är pappa till tre tjejer. Jag har jobbat som kökschef i 20 år. De senaste åren har jag framförallt varit egen företagare, innan detta jobb det vill säga.
Detta är min andra jul här på Gamla Riksarkivet. Har jobbat här sedan augusti 2022. Jag och Fredrik Ringman fick chansen att samtidigt börja som kökschefer på GR.
De mäktiga lokalerna, de berättar en historia som är svårslagen. Med bra mat och service här blir det kungligt.
Vi har event, galor, företagsfester och bröllop. Om det är en lugn period får jag och Frippe (Fredrik Ringman) hjälpa Ekstedt på olika matevent eller hjälpa andra restauranger inom gruppen med olika projekt.
Det finns bara bra saker med julbordet.
Skagen, renhjärta, souvas, tegelrökt oxbring och årets sill. Fina produkter. Vi har även valt att samarbeta med Jungstedts, som gör praliner till oss. De är otroliga i både smak och kvalitet.
Det måste finnas ett urval av sill och lax. Egentligen 80% av det vi har här på Gamla Riksarkivet måste finnas på ett julbord enligt mig.
Det finns många aspekter i det. Dels så är det ju exakt samma jobb dag ut och dag in under en period. Man kommer snabbt in i det. Det är ett hårt jobb för alla under den tiden vilket skapar en speciell känsla. Det är all in! Ekonomiskt så är det ju också skillnad. Ett bra bokat julbord har alltid bättre förutsättningar rent ekonomiskt än en a la carte restaurang under november, december.
Ja, självklart är det ju extra mysigt för barnen att ha tomtefar och tomtemor här. Det ger känslan av att det är julafton här varje dag. Sen får alla barnen en julklapp också, gulligt!
Hmm, svårt. Jag väljer en världsklass fotbollsspelare, men självklart mot förutsättningen att jag också får sitta ner och njuta av sällskapet. Det blir Zlatan.
Efter regn, monsuner och orkaner.
Båda
Kalla
Fuck! En plast som är sjukt naturtrogen för att slippa granbarret fram till midsommar.