Med över 35 års erfarenhet från branschen kliver Jonas Franzén in som driftchef på Spesso. Med passion för ledarskap, struktur och matupplevelser har han siktet inställt på att göra Spesso ännu starkare – både bakom kulisserna och ute i matsalen.
Vem är Jonas Franzén?
Skön, stor björn, driftchef för Spesso. Jag ansvarar för hela verksamheten och brinner för att skapa struktur, energi och utveckling. Jag är även diplomerad coach inom NLP och har en stark drivkraft i att se andra växa både i sina yrkesroller och som människor.
Hur hamnade du på Spesso?
Det är nästan lite märkligt att jag har varit i branschen i över tre decennier men aldrig tidigare jobbat inom Stureplansgruppen. När jag började fundera på framtiden och pratade med kollegor om stabila arbetsgivare, föll valet ganska naturligt. Jag tog en lunch med Karl Ljung, berättade vad jag brinner för och strax därefter dök möjligheten med Spesso upp.
Hur skulle du beskriva Spessos syn på mat?
Spesso vill vara en modern italienare med själ och elegans. Vi har vår grund i norra Italien men vågar också sticka ut med subtila influenser från andra håll. Det handlar inte bara om råvaror, utan om att skapa en upplevelse som är både tillgänglig och genomtänkt och som också står stadigt rent affärsmässigt.
Vad inspirerar dig?
Jag inspireras av människor som gör starka prestationer men som samtidigt är ödmjuka. Det är något med kombinationen av skicklighet och ödmjukhet som verkligen fastnar hos mig. Man behöver inte säga att man är bäst, man visar det, genom handling.Har du någon dold talang? Jag är medlem i topp 1 % av Mensa, älskar logik, struktur och problemlösning.
Vad är din guilty pleasure?
Saltlakrits.
Vad trendar just nu inom mat, enligt dig?
Vi är i en tid där människor söker trygghet. I oroliga tider går man tillbaka till det man känner igen. Svensk husmanskost, medelhavsmat, tydliga smaker. Det behöver inte vara nytt eller chockerande, det ska kännas rätt.
Vilken är din favoritrestaurang i Stockholm?
Jag har ett varmt hjärta för L'Avventura. Miljön, känslan, det är något speciellt där.
Om du inte jobbade i Restaurangbranschen – vad hade du gjort?
Något med logistik, analys eller ekonomi. Jag har alltid gillat att förstå hur saker hänger ihop.
Har du några Förebilder i branschen?
Jag har stor respekt för profiler som Malin Söderström och Stefan Ekengren, starka kaxiga prestationer, men samtidigt ödmjuka ledare som inspirerar. Samtidigt är jag djupt imponerad av den nya generationen kockar, det finns en enorm kraft i dem.
Vad har du för resplaner i år?
Min familj älskar Frankrike, så det blir två veckor i Provence i sommar.3 snabba med Jonas
Espresso eller cappuccino?
Espresso. Eller snarare fyra dubbel. Svart ska det vara.
Pizza eller pasta?
Pasta alla dagar i veckan. Det är så mångsidigt.
Har ni mikro hemma?
Aldrig haft. Popcorn görs i kastrull.