JANNI & KARL I JURYN PÅ SOMMELIER-SM

I söndags hölls Sommelier-SM på Sergel Hub och i juryn om 7 personer satt vår sommelierstjärna Janni Berndt Dahl från Spesso samt vinentusiasten och krögaren Karl Ljung från L'Avventura. Vi hann ta ett snack med dem om tävlingen och vad de föredrar i glasen. Häng med!

VILKEN ÄR DEN FRÄMSTA EGENSKAPEN EN SOMMELIER BÖR HA?

En sommeliers främsta egenskaper ska vara en djupare kunskap och förståelse för vinvärlden, kunna förmedla den på både ett lärorikt och intressant sätt där vem som helst förstår. Kunna läsa av gästen och vad den är ute efter, guida gästen och på ett tryggt sätt visa sig säker på sina rekommendationer. Förstå att prestigen inte ligger i vad vinet kostar utan att gästen känner att det var det godaste dem druckit. Svår balansgång!

VAD ÖPPNAR DET FÖR DÖRRAR ATT VINNA SOMMELIER-SM? 

Just svenska mästerskapen är lite annorlunda än att bli utnämnd till årets sommelier då detta är en tävling som kandidaterna förbereder sig för upp till ett år innan. Att tävla är inte för alla men det öppnar helt klart dörrar till ens karriär, man syns och får ut sitt namn och får möjligheten att bygga relationer och träffa folk man kanske hade haft svårt att få möjligheten att träffa annars. När man vinner svenska mästerskapen får man tillsammans med tvåan tävla i nordiska mästerskapen där Sverige idag har många vinster. Man får även kandidera till europeiska mästerskapen och världsmästerskapen där några tunga vinnamn tagit hem vinsten.

VILKEN DEL ANSES VARA DEN SVÅRASTE DELEN I PROVET?

Teorin är alltid svår! Teoriprovet görs sedan många år tillbaka av samma personer, dessa två är grymt duktiga på att alltid göra prov som är aktuella och varierande. Teoriprovet ska inte vara enkelt och har man över 60% rätt så är man riktigt duktig. Förutom teorin är alltid det praktiska svårt, kandidaterna vet aldrig vad vi planerar för att göra det aktuellt och intressant. Det ska vara roligt att tävla också. 

HUR LÄNGE HAR TÄVLINGEN FUNNITS?

Första daterade vinnaren är Andreas Larsson 2001 han har också vunnit VM. 

HUR LÄNGE HAR NI VARIT MED I JURYN?

Janni: Jag började allt med mitt första SM 2014 där jag tävlade mig vidare till semifinal och där fick jag blodad tand och fortsatte sedan att tävla olika tävlingar några år till men vann aldrig utan var som bäst i final i bland annat Moët Challenge. Efter SM 2016 bestämde jag mig för att lägga tävlandet på hyllan och klev då direkt över på andra sidan. 

Första året som extra jury men inte med en stor roll och mest för att lära mig hur allt går till kring tävlingen. Året efter var det första året som jag var med från början och planerade hela tävlingen från moment till genomförande. Sedan 2019 har jag varit ordförande i tävlingskommittén och varit huvudansvarig för hela tävlingen. 

Tack vare fantastiska människor har jag varje år fått stark hjälp att på olika sätt få ihop denna tävling. Det är viktigt att veta vad ens egna styrkor i denna tävling är och sedan ta hjälp där man vet att man kanske är lite svagare. Främst handlar det mycket om tiden, att planera och genomföra denna tävling samtidigt som jag planerat hela mässan, det klarar man inte själv och jag hade inte klarat det utan dem tre som hjälpt mig med tävlingen i år. Sedan 2021 är jag ordförande i svenska sommelierföreningen och har med det huvudansvaret för hela tävlingen inklusive mässan som vi hade i år. Var fjärde år står vi som värdland för nordiska mästerskapen, detta SM och nordiska 2019 är enligt mig de två bästa tävlingarna jag gjort och som jag är extra stolt över. 

Karl: Det är första året för mig! Så det är en väldigt spännande utmaning att få möta alla fantastiska tävlande och se deras unika kompetens.

 RÖTT, VITT ELLER ROSÉ?

Janni: Vitt alltid, alla dagar i veckan! Helst Bourgogne!

Karl: Jag har haft en period det senaste året som tar mig till Europas vita viner och till lättare röda.

NYA ELLER GAMLA VÄRLDEN?

Janni: Gamla världen!

Karl: Gamla världen ligger så mycket mer i min palett. Det är också den typen av mat jag lagar så det går väl hand i hand antar jag.  

DU SKA DRICKA BUBBEL I BUBBLET, BERÄTTA - VAD BUBBLAR I DITT GLAS?

Janni: Charles Heidsieck har varit min favorit i många år, det är på senare år som många andra börjar förstå storheten i den champagnen. 

Karl: Svår fråga men champagne är ju mitt livs stora fetisch och Agrapart är en speciell odlare i mitt hjärta.

BOLAGET STÄNGER OM 5 MINUTER OCH DU SKA TA MED DIG EN FLASKA TILL MINGLET, VAD DET ÄR FÖR TILLTUGG VET DU INTE. VILKEN FÄRG, DRUVA OCH LAND VÄLJER DU?

Janni: Mousserande, alltid! Helst Champagne, för även om det inte passar tilltuggen så är Champagne alltid en vinnare.