Mikael Einarsson är både kock och författare. Han har genom sitt liv arbetat på flera välkända restauranger. Nu står han i spetsen som krögare för vår nya restaurang Chez Jolie. Vi träffade Mikael för att få höra mer om tanken bakom Chez Jolie och öppningen.
Hej Mikael! Vad roligt att få umgås med dig en stund. Berätta lite om vem du är och vad du gjort tidigare.
Hej, tack detsamma! Jag ska fylla 46 här snart och bor i Bromma med min fru och våra två söner. Jobbat hela mitt vuxna liv som kock/köksmästare, framförallt i Stockholm men även i London. Om jag inte jobbar, hänger jag med familjen eller besöker någon annan restaurang. Sen så gillar jag att jaga och gå på fotboll.
Du är ju krögare för vår nya restaurang Chez Jolie, berätta om tanken bakom restaurangen.
Jag vill skapa en lyxig storstadsbistro, franskinspirerad både i mat och dryck. Jag vill att maten ska inspireras både av rustik lantlig hantverksmat såväl som lyxiga råvaror. Vinkällaren kommer att ha fokus på Frankrike, men det kommer finnas vin från andra etablerade vindistrikt i Europa och övriga världen. Baren kommer att jobba på samma sätt som köket med att göra både klassiska franska cocktails, men också mer kreativa tolkningar av franska drinkar. På så vis hoppas jag vi kan hålla den kreativa processen levande för både personal och gäster.
Vad såg du mest fram emot i samband med öppningen?
Själva öppningsprocessen är allt lite skräckblandad. Jag vet vilket hårt arbete som krävs och hur tufft allt är för all personal innan det finns några inarbetade rutiner. Men jag vet ju också hur belönande och glädjande det är när vi lever upp till gästernas förväntningar och när vi förhoppningsvis tillsammans har tagit oss igenom de första veckorna.
Ryktet säger att Chez Jolie kommer bli en exklusivare restaurang. Vad kan vi förvänta oss vid ett besök hos Chez Jolie?
Det kommer att vara en ombonad, bekväm, läcker restaurang med proffs på alla avdelningar. Det kombinerat med vår adress kommer leda till höga förväntningar med all rätt. Däremot kommer både mat- och vinmeny vara breda både i storlek och i prissättning.
Kan du berätta om någon favorit vi kommer kunna se på menyn i höst? Vad får vi inte missa?
Jag själv älskar och brinner för hantverksmat så då vill jag ju slå ett slag för vår Paté en croûte, Boudin noir (svartkorv) och vår Kalvbräss Cordon bleu.
Berätta om namnet Chez Jolie. Var kom det ifrån? Betyder det något speciellt?
Jolie är ett namn som varit med sen vi väntade vårt första barn. Både jag och min fru var så inställda på att det skulle bli en dotter så vi diskuterade mest tjejnamn. Likadant blev det gång nummer två. Två fina söner blev det och nu till slut fick även det vackra namnet Jolie komma till användning.
För vilka tillfällen ska vi besöka Chez Jolie?
De flesta skulle jag nog vilja säga. I och med att vi kommer att ha öppet från kl. 11 måndag till lördag hoppas jag ni kommer hit för massa olika tillfällen. Snabb affärslunch, lång vinlunch, tidig middag innan teater eller bio, sen middag med vänner som fortsätter i baren.
Lokalen och inredningen på Chez Jolie är något unikt. Var kom inspirationen från? Och vilken känsla vill ni förmedla?
Känslan ska vara att restaurangen alltid har funnits här och att inredningen också återspeglar vår mat och dryck. Klassiskt, elegant men med vissa moderna inslag.
Vad tycker du är det absolut roligaste med att jobba inom restaurang?
Jag älskar att både jobba i och bygga upp team. Att vi oftast får resultat/feedback direkt för vårt arbete från gästerna och hela den kreativa processen av själva skapandet av menyer.
Du har skrivit ett flertalet böcker. Berätta lite om processen kring att skriva en bok och varför du velat skriva böcker.
Ja, precis. Fyra stycken kokböcker har det blivit och den femte ska bli till under nästa år är tanken. Det är en väldigt rolig kreativ process samtidigt som det ger en själv möjlighet att dyka lite djupare i vissa rätter eller matlagningstekniker vilket jag kanske inte riktigt tar mig tid till för då jag oftast har fullt upp med det vardagliga på restaurangen.
Vad är det roligaste, häftigaste eller mest minnesvärda restaurangbesöket du upplevt?
Jag har så otroligt många minnesvärda restaurangbesök så det är svårt att bara välja ut ett. Besök som överraskar eller levererar över redan högt ställda förväntningar är sådana besök jag kommer ihåg. Första besöket på Noma, The Fat Duck, Fäviken, Per Se och Asador Extebarri är besök jag alltid kommer hålla högt.
Vad lagar du för middag till din familj en vanlig tisdag?
Jag älskar faktiskt att laga mat även hemma och står gärna några timmar vid spisen. Särskilt söndagar brukar jag göra lite olika maträtter i större laddningar så att det i stort sett bara är att värma i veckorna då schemat oftast är tajt för både mig, min fru och våra söner.
Om vi kommer hem till dig privat, vad bjuder du på till middag?
Oj, jag skulle nog göra nåt arbetat men enkelt. Kåldolmar med gräddig skysås, lingon och potatispuré skulle det nog bli.
Berätta något vi inte vet om dig!
Uppväxt i Gränna så jag är rätt vass på att baka polkagrisar:)
3 snabba
Rött- eller Vittvin? Rött
För- eller Efterrätt? Förrätt
Fisk eller Kött? Kött