David arbetar som kock på michelinrestaurangen Nour som roddas av prisbelönte Sayan Isaksson och köksmästare Ida Bauhn. Restaurangen har erhållt en stjärna i michelinguiden under flera års tid och hämtar inspiration från Japan med ett fokus på hållbara och skandinaviska råvaror. Svenska kocklandslaget har sedan 1987 tävlat i VM och OS i matlagning, de kommer år 2026 tävla i VM i Luxemburg och OS i Stuttgart 2028.
Hej David! Kul att du är med i kocklandslaget! Vad är det bästa med att tävla för Sverige?
Jag skulle säga att det bästa är att vi får jobba med alla de fina råvaror som faktiskt finns här i vårt avlånga land. Det är också att få känna stödet från vänner, familj, sponsorer och det engagemang som kommer från alla håll och kanter. Alla är med på tåget och bidrar med deras kunskap, vilket är jätteroligt.
Hur hittar du ny inspiration i ditt skapande och din matlagning?
Jag omger mig med andra kockar och personer rent allmänt som kanske tänker eller ser matlagning ur ett annat perspektiv och besitter andra kunskaper. Det blir ofta i mötet att lära sig eller förstå något som det kreativa sen kan växa ur.
Du har jobbat hos oss snart ett år och sett Nour utvecklas. Vad har hänt under den här tiden?
Jag tycker vi har skapat struktur och rutin i vår produkt och upplevelse överlag. Jag ser hela tiden ett driv framåt i det kreativa och viljan att ta sig vidare. En stark vilja av att skapa något alldeles speciellt!
Har ni några roliga planer att dela med dig av? Vad kan vi längta till hos er på Nour under sommar och höst?
Med våren och sommaren kommer det alltid roliga råvaror att jobba med och där kommer ju vår meny utvecklas efter säsongen. Ramslöken har ju självklart tagit sig in nu och sen har vi sparrisen på intåg, sen fortsätter säsongen med fantastiska primörer som kommer dyka upp.
När ni tävlar, finns det ett rival lag att möta?
Ja man har väl alltid lite extra ögon på de nordiska länderna. Vi kollar alla på varandra, nu senast vann ju Finland och man håller alltid koll på vad Norge, Danmark, Finland gör. Men så klart med respekt, det är ju inte som att man tycker illa om något annat land. Man får oftast väldigt bra kontakt med andra länder, vi pratar ju under mässan och knyter fina kontakter.
Hur skulle du beskriva din matlagningsstil?
Jag skulle säga att för mig är det viktigt med höga smaker, jag älskar när en komponent kan vara som en käftsmäll med smak och en ligger precis på gränsen till att det blir för mycket för smaklökarna. Sen respekt för råvaran och arbeta efter säsong, inte för mycket krussidull.
Hur har det varit att jobba med Ida Bauhn och Sayan Isaksson?
Jag lärde känna Ida när hon var kapten för landslaget, så jag kände mig väldigt ärad när hon ville ha med mig som i teamet på Nour. Sen att få lära känna Sayan och hans matlagning under den här tiden har varit väldigt givande och kul. Det är två personer med en massa kunskap som jag har försökt ta del av i allra största mån. Det jag verkligen uppskattar här på Nour är att det kreativa får ta mycket plats och skapandet är ofta en dialog mellan oss allihop.
Tack David!