MYMLAN & SURFERS HISTORIA

I veckans Small Talk träffar vi Mymlan, en av grundarna till restaurang Surfers. Vi får bland annat höra historien om den lilla surfbaren på Gotland, samt veta mer om Sichuan, Baijiu och flytten till Norrlandsgatan. Härligt, eller hur?!

Mymlan, så himla roligt att ni flyttat in i Nosh and Chow Townhouse! Berätta, vad kan vi uppleva hos er?

Vi är jätteglada och otroligt nöjda med vår flytt till Townhouse Nosh and Chow. Hos oss kan du uppleva en genuin kinesisk måltid med rätter från olika delar av landet - Yunnan i söder, Sichuan i väst, Dongbei i nordöst, Xian i nordväst och Shanghai i öst. Vi har under en längre tid letat efter större lokal då vi känt att vi har vuxit ur våra tidigare lokaler. Både storleken på vårt nya hem men även möjligheterna till en roligare och mer avancerad typ av matlagning, som det nya köket ger oss, var avgörande när vi tog bestulet att det var dags för oss att röra på oss. Att lokalen dessutom är en av Stockholms finaste gör mig glad varje dag jag kliver över tröskeln.

Det viktigaste av allt är dock att du ska känna igen dig från våra tidigare restauranger. Det hoppas vi, och tror, att du gör både i menyn med alla våra Surfersklassiker och i mötet med oss som jobbar på restaurangen.

Hur föddes Surfers som koncept? Varför just Sichuan? 

Surfers som koncept föddes för 15 år sedan i Visby då vi fick möjlighet att under en säsong driva en liten surfbar med tillhörande restaurang. Det var en verksamhet som min pappa tillsammans med kompanjoner och en inbiten surfande gute, vid namn Per Bergström, öppnat i hopp om att pensionen och ett liv på ön var närmre än det kanske var i verkligheten. Alltså stod de med en restaurang de inte riktigt hade tid att driva medan vi var unga, hungriga och väldigt sugna på att driva krog. Vi var däremot inte så intresserade av att servera hamburgare, utan ville laga kinesiskt i små serveringar. Detta efter att vi jobbat för Erik Videgård på Halv trappa plus gård som öppnat upp våra ögon för den otroligt rika matskatt som är Kina och initialt framförallt Sichuan. Och vips så var vår kinesiska Surfrestaurang född!

Du har kollegor som är experter på såväl fermentering som på te och spriten Baijiu. Berätta!

I och med flytten till Townhouse Nosh and Chow så fick vi möjlighet att göra saker vi drömt om under flera år och en av dessa var att kunna producera våra egna fermenteringar, pickles, korvar, lufttorkade skinkor och mycket mer. Dessa ingredienser är helt avgörande om man ska försöka sig på att laga autentisk kinesisk mat och många av ingredienserna har inte varit möjliga att få tag på i Sverige tidigare. Vi hade turen att bli presenterade för Chris Haggerty som senast kommer från Rosendals trädgård, men som även innan det har en mångårig erfarenhet av just denna typ av produktion. Så nu är vi stolta över att kunna säga att vi producerar alla dessa saker på plats hos oss. 

Även Ludvig Sääf är ett värdefullt tillskott. Ludvig har redan innan flytten försett oss med kinesisk dryck, då han är största importören av kinesiska drycker i norra Europa. Han har djup kunskap om Kinas matkultur och dess tillhörande dryck. Ska du få den riktiga upplevelsen av Kinas mat så måste du ha rätt drycker till, dvs. de drycker kineserna själva dricker till sin mat; Shaoxing risvin, Baijiu och riktigt te. Nu kan vi äntligen servera maten med den dryck som den förtjänar och ta upplevelsen till nästa nivå.

Vilka/vilken är de roligaste matdestinationerna du besökt?

Jag vill slå ett slag för Chengdu som är Sichuans huvudstad som en av de roligaste matdestinationerna jag någonsin besökt. Det känns som att hela kulturen bygger på att just äta och du gör det från att du vaknar tills att du går och lägger dig. En av mina absoluta favoriträtter (som även återfinns på vår meny) Dandan Mian, vetenudlar med picklade gröna bönor och chiliolja kommer härifrån.

Stort tack Mymlan!