NILS OCH JOHANNA INTAR TÄVLINGSKÖKET

Vi har haft förmånen att få träffa Nils och Johanna, två utav Spessos begåvade kockar. För tillfället står båda kockarna i förberedelserna inför prestigefyllda tävlingar. Johanna, Spessos Executive Pastry Chef, är utvald att representera Sverige i Culinary Olympics. En utav Spessos yngsta stjärnor i köket, Nils, är en av finalisterna i årets unga kock. Lär känna Johanna och Nils och få alla detaljer om tävlingarna och förberedelserna.

Vad betyder det här för dig och din karriär?

Johanna: Det är ett stort steg i min karriär och det är en dröm som jag har tänkt på väldigt länge som jag nu får göra. Nils: Det betyder väldigt mycket, dels att jag får lära mig mycket och skitkul att få vara i tävlingsköket.

Hur har din resa i tävlingen varit så här långt?

Johanna: Den har inte kommit så långt än, jag blev rekryterad in i laget för en månad sen, så den har precis börjat. Vi är i startgroparna av planering och test av vad vi ska göra. Nils: Det har varit många sena kvällar här på Spesso, efter och innan service i en månad.

Johanna, hur känns det att vara en del av kocklandslaget?

Det känns otroligt roligt och det är en stor ära att få vara med. Det är en av dom största tävlingarna man kan vara med i. Jag får vara med och representera Sverige och jobba med otroligt duktiga kockar och konditorer i en enormt stor tävling. Det är en dream come true! Nils, hur känns det att vara en av finalisterna i Sveriges unga kock?

Det känns väldigt bra och riktigt skönt när man ser att allt lönar sig i slutändan. Det känns bra att få hjälp och bli stöttad av kollegorna.

Vad tror du kommer vara den största utmaningen?

Johanna: Att leva upp till andras förväntningar.  Leva upp till vad andra i branschen förväntar sig av kocklandslaget. Dom i branschen har stenkoll och bedömer hårt! Nils:  Att inte stressa upp sig och bli nervös. Laga mat kan jag och jag vet att det jag är av hög kvalité men att inte bli stressad av att dom andra är där kommer vara en utmaning.

Vad är du mest stolt över under din tid i branschen?

Johanna: Tävlingsmässigt så är det VM guld 2018 och yrkesmässigt är det att jag har fått möjligheten att vara med och öppna Spesso och även fått möjligheten att vara Sous Chef här. Nils: Dels tävlingen men också att tog steget och flyttade från lilla Linköping förra sommaren för att flytta hit och börja jobba på Spesso. Jag flyttade upp hit och kände ingen och visste ingenting. 

Hur förbereder du dig inför en sån här tävling?

Johanna: Lagmässigt träffas vi en gång i månaden och tränar tillsammans och privat dricka vin med vänner och familj som ger mig positiv energi. Nils: Nu har det blivit att jag testat allt från olika garnityrer, protein och olika tillagningstekniker. Jag ska också börja tidsträna mer på den tiden vi kommer ha i tävlingen. 

Vad tror du är den viktigaste ingrediensen för att bli framgångsrik i ditt yrke?

Johanna: nyfikenhet, ödmjukhet och fokus.

Nils: Vara lyhörd och våga fråga mycket så ni förstår varför ni gör vissa grejer.

Johanna, vilken efterrätt lagar du helst hemma?

Vaniljglass, chocolate chip cookies och varm kolasås.

Nils, vilken rätt lagar du hemma?

Man ska aldrig underskatta en riktigt bra korvstroganoff. Jag har fått lära mig att det ska vara 90% tomater och 10% grädde. Harissa är också en grej som är gott att ha i!

3 SNABBA

Johanna, glass eller godis? - Glass

Nils, kött eller fisk - Fisk

Sharingmeny eller a la carte? - Johanna: Sharing, Nils: Sharing

Rött eller vitt? - Johanna: Rött, Nils: Vitt