2022.03.03 WOMEN AT STUREPLANSGRUPPEN

Den 8 mars varje år infaller internationella kvinnodagen och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Från början var initiativet till att skapa en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och stödja kampen om kvinnlig rösträtt.

För tolv år sedan debatterade den tyska journalisten och feministen Alice Schwarzer för ett fullständigt avskaffande av internationella kvinnodagen. Hon menade att vi i stället ska arbeta 365 dagar om året med jämställdhet mellan kvinnor och män. Alice tankar stämmer bra överens med de som vi har i Sverige och hur vi ser på internationella kvinnodagen. Där vi strävar efter jämställdhet alla dagar om året och fortsätter att arbeta framåt. Att vi för första gången har en kvinnlig stadsminister, är ett exempel på att vi är på väg åt rätt håll. Dock har vi långt kvar att gå.

En bransch bland flera som fortfarande är ojämnt fördelad är krogbranschen, i synnerhet inom bar och kök. Det är något som Stureplansgruppen och Niklas Ekstedt, krögare, jobbar med dagligen för att förändra. Niklas har i många år jobbat aktivt med att lyfta och föra fram kvinnor i branschen. "Vi måste rekrytera både män och kvinnor för att kunna tillgodose den stora efterfrågan på våra produkter. Det är ett sätt att komma framåt. Det finns ingen annan väg", säger Niklas Ekstedt i vårt Small Talk.

När vi kikar närmare på Stureplansgruppens siffror ser vi att 40% av 3000 anställda är kvinnor och 60% av chefspositionerna innehavs av kvinnor.

I samband med internationella kvinnodagen har vi på Stureplansgruppen tagit fram kampanjen ”Women at Stureplansgruppen”, för att lyfta fram och rikta ljuset på några av de kompetenta kvinnor som vi har förmånen att arbeta med. Samt vill vi stanna upp, blicka tillbaka och reflektera över vad som åstadkommits under de senaste åren och sätta nya mål för framtiden.

I vår intervju med den talangfulla kocken Desirée Jaks, kökschef på Spesso, tipsar hon unga kvinnor som är i början av sin karriär att ”stå på er, tro på er själva och låt ingen annan sänka dig”. Denna och flera intervjuer kommer släppas i videoformat på Stureplansgruppens Instagram från den 9 mars och framåt, missa inte dem!

Vi hoppas att till nästa år kunna visa upp ännu bättre siffror och att fler kvinnor känner att de är välkomna hos oss på Stureplansgruppen.

DESIRÉE JAKS

Vi inleder våra intervjuer med Desirée Jaks som är kökschef på Spesso. Hon berättar vad det största klivet i hennes karriär har varit samt tipsar unga kvinnor i början av sina vad de kan tänka på. Missa inte hennes intervju som går live den 8 mars på Stureplansgruppens Instagram.

SARA GUDMUNDSSON

Den 9 mars får ni träffa Sara Gudmundsson som är restaurangchef på Surfers. Hon berättar om vad som är de stora utmaningarna i hennes arbete.

LAURA MARINO

Den 10 mars hänger vi med Laura Marino som är kökschef på L’Avventura. Hon berättar hur hon kom på vad hon ville göra med sin framtid. Missa inte det!

MOA SARSTEDT

11 mars får vi lära känna Moa Sarstedt, Event Manager på Berns, som berättar om de största utmaningarna och vad hon är stolt över.

FLORENCIA ABELLA

Florencia Abella, kökschef på Ekstedt, berättar om vad hon gillar mest med sitt jobb och varför hon tycker internationella kvinnodagen är viktig. Missa inte det 12 mars.

ANASTASIA LENENKO

Anastasia, servitris på Berns och volontär åt Nordic Ukraine Forum, berättar vad som stärker henne för att sträva för en bättre framtid. Anastasia är volontär åt Nordic Ukraine Forum. Vill även du stödja deras arbete kan du göra det här.

JENNICA JONSSON

Vi avslutar Woman at Stureplansgruppen med vår alldeles egna Jennica Jonsson, Vice VD på Stureplansgruppen. Jennica har nästan varit med sedan starten och hon berättar varför hon rekommenderar just Stureplansgruppen som arbetsplats.